Sevgili okurlarım, size şu an “Hayatınızda en çok hangi duyguları ağırlıkla yaşıyorsunuz?”

“Genellikle gününüz olumlu anlarla mı yoksa olumsuz anlarla mı size eşlik ediyor?” ya da en basit haliyle “Stresle baş edebiliyor musunuz?” diye sormak ve bunu okumaya devam etmeden sorduğum soruları düşünmenizi istiyorum. Tahmin ediyorum ki birçoğunuz olumsuz olan ne varsa açığa dökmeye meyilli olacaktır. Elbette günlük hayatta ya da uzun vadede hayat akışında bizi zorlayan ve kötü hissetmemize neden olan anlar olacaktır. Buradaki mühim nokta yaşadığımız olayları ne kadar gerçekçi bakış açısıyla değerlendiriyor olacağımızdır. Her bireyin başına gelen olay örgüleri ve bunları felaketleştiriyor veyahut iyimserleştiriyor olma ihtimali birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, ne kadar spesifik noktalardan bahsetmenin doğru olmadığını bilsek de ortak olarak zorluklarla başa çıkmada yardımcı olabilecek etkenlerin olduğundan bahsedebiliriz.

- İlk olarak belli bir hedef ve bunu gerçekleştirebilme kapasitemizin yeterli olup olmadığına bakmaktır. Eğer kendimizi ve yapabileceklerimizi netleştirdiysek o zaman başımıza gelen olayla alakalı potansiyelimize bakıp ona göre bir yol belirlemek kendimizi doğru değerlendirmemizi sağlayacak ve özgüvenimizi artıracaktır. - Özellikle olumsuz olaylar karşısında teslim olmak yapabileceğimiz belki de en büyük hatalardan birisidir. Olaya büyük çerçeveden bakarak yorum yapmak ve olumlu yanlarına odaklanmak; felakete karşı bile iyimser olmak çözünürlük sağlayacaktır. - Diğer önemli husus ise psikolojik esnekliktir. Alternatif yollar bulmak, değişime uyum göstermek, yaşadığımız zorlanmanın farkına varmak ve onu kabul etmek duruma karşı kabul edilebilir olacaktır. - Duyguları yönetmek de aslında zorlukların üstesine gitmekten geçer. Zihninizden geçen düşünceleri kontrol ettiğinizde duygularınıza da müdahale etmiş olursunuz ve böylece yaşanan durumu daha rasyonel değerlendirebilir geçmiş zorlanmalarınızda bununla nasıl baş edebildiğiniz hakkında ipucu yakalayabilirsiniz. - Tüm zorlukları tek başımıza üstlenmek zaman zaman biraz olsun kendimize yüklenmek anlamına da gelebilir. Başa çıkmakta zorlanılan durumlar karşısında destek almak sevdiklerinizle ya da yakınlarınızla etkileşim halinde olmak zorlanma derecesini azaltacaktır. Tüm bunlar yalnızca ortak olarak her bireyin uygulayabileceği başa çıkma stratejileridir.

Her kişinin kendine has baş etme becerileri olabilir. Şunu hep hatırda tutmak gerekir ki; hayatta var olduğumuz müddetçe zorluklar da bizimle beraber olacaktır. Jon Kabat-Zinn’in çok sevdiğim bir sözü vardır; “Dalgaları durduramazsın ama sörf yapmayı öğrenebilirsin.” Baş etme stratejileri edinmek dalgalarla savaşmayı değil beraber akışta olmayı sağlar. Unutmayalım ki algılarımız bizi değil biz algılarımızı yönettiğimiz sürece her şey daha kolay hale gelecektir. Bir sonraki konumuz olan “Çocuğunuzun uyku arkadaşı” adlı yazımızda görüşmek üzere sağlık ve sevgiyle kalmanız dileğiyle. Online psikolojik destek almak için instagram adresinden mesaj atmanız yeterli olacaktır. Görüşmelerimiz görüntülü whatsapp veya zoom üzerinden gerçekleşmektedir. Yüz yüze psikolojik danışmanlıklar ise Derin Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde gerçekleşmektedir.

Randevu için:0 (552) 384 52 55 arayabilirsiniz.Instagram:psk.silabakac Adres: Kızılırmak Mahallesi 1446.cadde no:12/33 kat :9 Alternatif Plaza, Çukurambar/ Ankara